Cursusaanbod 2018-2019 (zie toelichting hieronder)
Klik hier voor de brochure.

De cursussen zijn voor iedereen toegankelijk en zijn tevens te gebruiken als nascholingen bij verschillende beroepsverenigingen waaronder: VNT, VBAG, FAGT en BATC.
Opgave en inlichtingen: secretariaatsvv@gmail.com / Tel: 06-49596935
Klik hier voor het inschrijfformulier.

Workshops
Oor- en handreflexologie
26 november van 10-16 uur
Cursus lymfedrainage via de voetreflexzones en de handreflexzones
2 lesdagen (vrijdag t/m zaterdag)
Met lymfedrainage stimuleer je het lymfesysteem welke verantwoordelijk is voor het afvoeren van een teveel aan vocht en een belangrijke functie heeft bij onze afweer. Ook bevordert lymfedrainage de vernieuwing van cellen waardoor mensen zich vitaler voelen en er vitaler uitzien. Lymfedrainage helpt dan ook bij een verminderde afweer, gaat veroudering van de huid tegen en oedeem. Bij oedeem bestaat er een ophoping van vocht, dit kan ontstaan o.a. tijdens de zwangerschap of na een operatie. Tijdens de cursus leer je de voetzones van het lymfestelsel te lokaliseren en de juiste massagetechnieken om deze behandeling aan te kunnen bieden. De lymfedrainage via de voetzones wordt al meer dan 20 jaar aangeboden en is net zo effectief als manuele lymfedrainage gebleken. Het aanbieden van de lymfedrainage via de voetzones heeft als voordeel dat je de behandeling niet op het hele lichaam hoeft uit te voeren, maar enkel via de voeten. Hierdoor is de behandeling een stuk minder intensief voor de therapeut.
Inhoud cursus: Tijdens dit weekend gaan we in op de lymfebanen en leer je een lymfemassage te geven op de voet en op de hand. Zodat afvalstoffen en vocht beter afgevoerd worden en verbetering van de weerstand.
Leslocatie: Texel
Lestijden:
Vrijdag 9 november 11:15 uur tot en met zaterdag 10 november 13:15 uur.
Zaterdag 13:30 uur naar boot van 14:00 uur
Locatie overnachting: Stayokay, Haffelderweg 29 Den Burg (Texel)
Kosten: 195 euro- + 20 euro lesmateriaal
Verblijfskosten voor het lesweekend bedragen:
85 euro voor een overnachting op een tweepersoonskamer
105 euro voor een overnachting op een privékamer
(inclusief: overnachting van vrijdag op zaterdag, diner vrijdag, ontbijt + lunchpakket zaterdag, taxi, koffie, thee en koek).
Bij opgave graag aangeven of je op een één- of tweepersoonskamer wilt verblijven.
Mee te nemen naar de lessen:
Wattenschijfjes
Alcohol (70% om de voeten te ontsmetten)
Laken (om over de massagestoel te leggen)
1 Kleine handdoek, 1 grote handdoek
Sloffen
Lunchpakket voor vrijdagCursus neuroreflextherapie via de voetreflexzones en rugsegmenten
3 lesdagen
In de cursus neuroreflextherapie leert u de zenuwen te behandelen via de voetreflexzones. Een aandoening van een sensibele zenuw kan pijn geven of prikkelingen. Een aandoening van een motorische zenuw kan onbeheerste beweging geven zoals bij epilepsie of verlamming geven van de spieren.
Na theorie zenuwstelsel waar u leert hoe de zenuwen lopen, leert u onder andere klachten te behandelen zoals verlamming van de voet (drop foot), faciaal parese of overprikkeling van een zenuw zoals bij brachialgie, ischias en carpaal tunnel syndroom en radiaal tunnel syndroom.
Ook gaan we werken met de segmenten op de wervelkolom om invloed te hebben op onze organen, huid en botten. De orgaansegmenten kan naast de orgaanbehandeling toegepast worden voor nog een beter resultaat. Evenals punten op het lichaam met de reflexzones op de voet die direct invloed hebben op onze organen.
Ook gaan we kijken waar de reflexzones zich bevinden van onze hersenen.
Leslocatie: Breukelen
4 april van 10-15 uur
5 april van 10-15 uur
6 april van 10-15 uur
Kosten 3 daagse : 295 euro + 25 euro lesmateriaal
Certificaat: U ontvangt na afloop van de cursus een erkend certificaat.Cursus voetreflexologie: stressgerelateerde klachten
4 lesdagen
Tijdens deze (nascholings)cursus leert u een complete voetreflexbehandeling aan te bieden die helpt bij stress of stressgerelateerde klachten zoals: spanningen, maagklachten, hoofdpijn/migraine, rug-en nekklachten en slaapproblemen. Kortom een heerlijke behandeling om aan te bieden en te ontvangen!
aanvang alkmaar: 24 september 2018 aanvang breukelen: 28 september2018 Leslocaties: Breukelen en Alkmaar
aanvang alkmaar: 24 september 2018
aanvang breukelen: 28 september2018
Kosten 4 daagse : 395 euro + 25 euro dictaatCursus voetreflexologie: stressgerelateerde en orgaanklachten
8 lesdagen
In deze (nascholings)cursus leert u twee complete voetreflexbehandelingen aan te bieden. De anti-stressbehandeling helpt bij stressgerelateerde klachten zoals: spanningen, maagklachten, hoofdpijn/migraine, rug-en nekklachten en slaapproblemen. Met de orgaanbehandeling behandelt u de organen via de voetzones welke helpt bij klachten zoals: obstipatie, darmkrampen, zwakke blaas, gespannen maag, verkoudheid, gal– en nierstenen, leverproblemen, acné en gewrichtsklachten waaronder artrose.
Leslocaties: Breukelen en Alkmaar
Aanvang: Alkmaar: september 2018 (maandagen) en Breukelen: september 2018 (vrijdagen)
Kosten 8 daagse antistress en orgaanklachten: 695 euro exclusief boekengeldCursus voetreflexologie: blessures
9 lesdagen
U leert in deze (nascholings)cursus acute en chronische blessures te behandelen. Met voetreflextherapie kan een ophoping aan energie afgevoerd worden en de energiedoorstroming in de meridianen wordt hersteld. Hierdoor wordt het zelfherstellend vermogen geactiveerd en de pijn vermindert. De blessure-behandeling helpt bij klachten als: tennis-elleboog, RSI, rug– en nekklachten, spierpijn, hernia en gewrichtsklachten.
Leslocaties: Breukelen en Alkmaar
Aanvang: Alkmaar: januari 2019 (maandagen) en Breukelen: januari 2019 (vrijdagen)
Kosten 9 daagse blessures en meridianen: 770 euro exclusief boekengeldCursus metamorfosemassage, chakra's en opstellingswerk
lesweekend
Met de metamorfosemassage masseert men de chakralijn op de voeten, handen en het hoofd. Hiermee brengt u de chakra's in balans, waardoor iemand weer beter in zijn eigen kracht komt. Deze massage is prettig om aan te bieden bij: zwangere vrouwen, om beter in je vel te komen, verwerking van emoties, acceptatie, autisme, AD(H)D en pijnverlichting bij o.a. terminale ziekten. Deze cursus is tevens te gebruiken als nascholingscursus.
Leslocatie: het weekend wordt op een prachtige locatie op Texel gegeven, direct naast de weilanden en het gezellige dorp Den Burg
Lesdata: 13-14 april 2019 op Texel
Kosten metamorfosemassage: 195 euro + 85 verblijfskosten (all in) en 25 euro dictaatCursus massage 20 EC
6 lesdagen
Aanvang: : 16 oktober
Kosten 595 euro

Tijdens deze cursus leert u de massagetechnieken vanuit de klassieke massage om een heerlijke massage aan te bieden aan rug, schouders en nek. Massage werkt ontspannend en helpt bij het herstel van pijnlijke en gespannen spieren. Massage stimuleert de doorbloeding van spieren en pezen waardoor deze zich kunnen ontspannen, de afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd en het lichaam zich weer kan herstellen.
U leert verschillende massagetechnieken waaronder effleurage (strijkingen), petrisage (knedingen), tappotage (kloppen) en bindweefselmassage. De massagetechnieken worden op elkaar geoefend. Terwijl u de massagetechnieken leert, ontvangt u zelf dus ook iedere les een heerlijke massage!
Deze cursus is geschikt voor iedereen die een ontspannen massage wil leren aan te bieden. Wanneer u reeds een bestaande praktijk heeft kunt u de massage aanbieden als mooie aanvulling op uw behandelingen. Uw cliënten zullen ervan genieten!
Nascholing: Natuurgeneeskundige therapeuten kunnen deze cursus gebruiken als nascholing. Leslocatie: Breukelen (10 min lopen vanaf NS station, gratis parkeren voor de deur)
Lesdata: : 16 oktober, 30 oktober, 13 en 20 november 2018 van 10-15 uur, 11 december, 18 decemberCursus voetreflexologie: zwangerschapsreflexologie
6 lesdagen
Voor de zwangere vrouw is een voetreflexbehandeling een heerlijk moment van rust en aandacht voor zichzelf en haar kind. Tevens helpt de voetreflextherapie bij de bekende zwangerschapskwaaltjes: misselijkheid en oedeem. Wanneer de uitgerekende datum verstreken is kan voetreflexologie worden ingezet bij het opwekken van de bevalling.
Leslocatie: Alkmaar
Lesdata: aanvang 5 maart 2019
Kosten cursus zwangerschapsreflexologie: 595 euro inclusief boekengeld en examen (niet verplicht)Cursus Meridiaantherapie
2 a 3 lesdagen
Meridiaantherapie is ontwikkeld door Christel Heidelman. Zij was fysiotherapeute en acupuncturiste en ontdekte dat bepaalde strijkingen en kleuren de meridianen beïnvloeden. Manda Bergsma met dezelfde achtergrond als Christel heeft van haar persoonlijk les gehad.
Bij deze cursus werk je op de meridianen zelf via strijkingen, oefeningen, druk en kleur.
Tevens leer je waar de 5 elementenpunten zich bevinden op de meridianen met de toepassingen daarop via stimulatie en sedatiepunten. Ook worden de AEP punten onderwijzen die direct invloed hebben op de bijbehorende organen.
Lesdata:
15 en 22 januari 2020
Kosten: 195,- euro en 25 euro cursusmateriaal

Voor mensen die nog geen kennis hebben van de meridianen:
Kosten: 295,- euro en 45 euro cursusmateriaalDagworkshop Bindweefselmassage
Op verzoek geven we nu ook apart een dag bindweefselmassage. Tussen de huid en de spierfascie lopen de meridianen (energiebanen) en bevinden zich de RES cellen. Cellen die nodig zijn voor herstel van de weefsels.
Door middel van bepaalde grepen uit de bindweefselmassage leert u bij verklevingen de huid los te maken van de onderlaag zodat de energie weer kan stromen en de RES cellen hun werk weer kunnen doen. Ook leert u de oppervlakkige techniek en de diepe techniek. Tevens ontstoringstechnieken als uw cliënt misselijk of duizelig wordt na een voetreflexbehandeling. Ook leert u een ontstoringstechniek om een astma-aanval die dreigt te ontstaan te voorkomen.
Data: 20 november 2018
Locatie: Breukelen: Danne Ateliers, Straatweg 66a
Tijd: 10.00-15.30 uur
Kosten: 100,- euroExtra Workshop opstellingswerk
Lesdata: 3 november van 15.30-16.30 uur
Kosten: 50,- euroThemadagen ziektebeelden
 Ieder jaar organiseert de School voor Voetreflexologie meerdere themadagen. Iedere themadag staat in het teken van een ziektebeeld waarmee therapeuten in de (complementaire) zorg in hun praktijk vaak mee te maken krijgen. De themadagen kunnen gebruikt worden als medische nascholing voor de beroepsvereniging.

themadagen ziektebeelden:
Medische nascholingsdagen
19 oktober 2018 (Breukelen) hoofdpijn klachten
30 november 2018 (Alkmaar) slaapproblemen
25 januari 2019 (Breukelen) rugpijn
15 februari 2019 (Alkmaar) fibromyalgie
22 maart 2019 acné

De themadagen georganiseerd door de School voor Voetreflexologie staan ieder in het teken van een ziektebeeld. Ook dit jaar hebben we weer interessante onderwerpen op het programma staan en we hebben vijf ziektebeelden gekozen waarmee therapeuten in de complementaire zorg in hun praktijk vaak mee te maken krijgen. De themadagen starten met een lezing over het ziektebeeld door een deskundige in het vakgebied. Voor voetreflextherapeuten (of andere geïnteresseerden) zal er na het reguliere programma toegelicht worden welke voetreflexbehandeling het meest toegespitst is in dit geval.

Locatie: Zenit, Spoorstraat 62 te Alkmaar
(2 minuten lopen vanaf station Alkmaar. Komt u met de auto? Dan kunt u het beste parkeren in een parkeergarage, er zijn er meerdere in de buurt).
Locatie: Breukelen, Danne Ateliers Straatweg 66a (gratis parkeren voor de deur)
Tijd: 14:15-17:00 uur (voor voetreflextherapeuten tot 17:15 uur)
Kosten: € 50,- per themadag

Doelgroep themadagen:
De themadagen zijn voor iedereen toegankelijk en zijn tevens te gebruiken als medische nascholingsdagen voor complementaire therapeuten.

Erkenning: de themadagen zijn erkend en kunnen gebruikt worden als verplichte nascholing voor verschillende beroepsverenigingen waaronder VNT en VBAG.

Opgave/inlichtingen
School voor Voetreflexologie
Sandra Koopmans
Tel: 06-49596935
Mail: secretariaatsvv@gmail.com
www.voetreflexologie.com

Klik hier voor het inschrijfformulier.